Bakken en braden tijdens de feestdagen; voorkom vlam in de pan!
Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 11:48 uurEen uitgebreid kerstdiner, lekker gourmetten, oliebollen bakken; het hoort er allemaal bij de laatste weken van het jaar. Maar olie en vet kunnen uitslaande brand veroorzaken, met alle gevolgen van dien. Voorkom vlam in de pan. Toch brand? Gebruik dan geen blusdeken!
Tips tijdens het bakken en braden:
- Doe niet te veel olie of vet in de pan, zodat de vloeistof niet zo snel over de rand loopt.
- Houd de pan in de gaten, zodat u direct kunt ingrijpen als de vlam toch in de pan slaat. Laat u niet afleiden door de gezellige drukte in de woonkamer.
- Houd kinderen tijdens het bakken en braden weg bij het fornuis, en laat ze niet alleen in de keuken.
Een vlam in een pan of een frituurbrand kunt u niet blussen met een blusdeken. Blus brandende olie of brandend vet ook nooit met water! Water in heet vet of olie veroorzaakt een grote explosie.
Bij een vlam in een (frituur)pan doet u het volgende:
- Bedek, indien mogelijk, uw handen / trek ovenhandschoenen aan.
- Dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan (plaats de deksel of pan van u af).
- Zet de warmtebron uit.
- Doe de afzuigkap uit.
- Laat de pan met de deksel staan totdat deze volledig is afgekoeld (tenminste een uur).
- Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties