Redactie 112 0 reactie(s) di 17 maart 2015, 15:33

Hoe gaat een inbreker te werk?

Laatst bijgewerkt: zondag 15:03 uur

SPIJKENISSE – Hoe gaat een inbreker te werk? En wat kun je er tegen doen? Donderdag 19 maart komt de Veiligheidstruck naar Spijkenisse. Politie en gemeente halen de truck naar winkelcentrum Akkerhof om aandacht te vragen voor woninginbraken en voor de maatregelen die bewoners daar zelf tegen kunnen nemen.

 

Tussen 10.00 en 17.00 uur staat de interactieve veiligheidstruck bij winkelcentrum Akkerhof in Spijkenisse. Inwoners kunnen hier meer informatie krijgen over hoe zij inbraak in hun woning kunnen voorkomen.

 

Hotspot

De Veiligheidstruck rijdt door het hele land en wordt door de politie ingezet op plekken waar zij een onderwerp onder de aandacht willen brengen. In Spijkenisse zijn dat de inbraken. Vooral Spijkenisse West is voor de politie een zogenoemde ‘hotspot’. Oftewel een gebied dat extra aandacht krijgt omdat daar een verhoogde kans op een inbraak geldt. Daar onderneemt de politie verschillende acties op, maar ook bewoners kunnen hier aan bijdragen. En precies daarom komt de Veiligheidstruck: om preventietips te delen.

 

Tips en trucs

Inbrekers breken ramen en deuren open, maar er zijn meer inbraakmethodes. Gaatjes boren, Bulgaarse methode, hengelen, flipperen. Maar wat betekent dat allemaal? En belangrijker; wat kun je er tegen doen? De politie geeft tips, maar vertelt ook over de trucjes van inbrekers die zij door de wijk tegen komen. Zo worden er de laatste tijd regelmatig tandenstokers of takjes tussen de sponning van deuren bij woningen aangetroffen. Dit wijst op mogelijk voorbereidingshandelingen van potentiële inbrekers. Als het stokje of takje blijf zitten, wijst het erop dat de deur niet open is geweest en bewoners waarschijnlijk nog afwezig zijn. Alvast een eerste tip: bij aantreffen stokje, laten zitten en de politie bellen!

 

Wat gaan we doen?

Gemeente, buurtpreventie, burgernet en politie bieden bezoekers van de truck een doorlopend programma. In de truck, die is uitgerust met een onderzoeksruimte en de juiste technieken, worden filmpjes getoond en tips uitgewisseld met bezoekers. Bezoekers kunnen mee doen aan een prijsvraag en kinderen kunnen op de foto met een echte politieauto. Tussen 12.00 en 13.00 uur gaan politiekids in discussie met de wijkagent over het onderwerp woninginbraken.

 

Veiligheidstruck

De Veiligheidstruck (ook wel Mobile Media Lab genoemd) is een aangepaste vrachtwagen die door de politie wordt gebruikt als mobiel onderzoekscentrum. De vrachtwagen is ingericht met de nieuwste technologieën en bestaat uit een onderzoeksruimte en een interviewruimte. De truck rijdt door het hele land en wordt over het algemeen gebruikt om communicatiemiddelen van de politie te testen, zoals de website politie.nl, de politie app en Facebook sites. Maar hij kan ook worden ingezet op algemene veiligheidsthema’s zoals nu in Spijkenisse.

 

Preventieavond

Voor wie overdag niet in de gelegenheid is, wordt donderdagavond in wijkcentrum de Kreek een preventieavond gehouden. Deze start om 19.00 uur.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Schiedam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Schiedam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.