Redactie 112 0 reactie(s) zo 01 februari 2015, 16:40

Ravage en 13 gewonden na gasexplosie Rotterdam Schiebroek

Laatste update: 1 jaar geleden

ROTTERDAM – In een woning aan de Moddermanstraat vond zondag 1 februari aan het einde van de middag een explosie plaats, gevolgd door een fikse brand. In totaal vielen er 13 gewonden, waarvan twee personen zijn opgenomen in het ziekenhuis. De politie en brandweer doen onderzoek naar de oorzaak van de explosie.

 

De explosie vond plaats in een woning op de 3e etage van een flatgebouw. Er brak direct een uitslaande brand uit en er werd opgeschaald naar grip 2. Een situatie waarbij meerdere hulpdiensten ter plaatse, en op afstand, gecoördineerd samenwerken.
Twee woningen op de 3e etage zijn door de uitslaande brand verwoest. De overige appartementen in hetzelfde gebouw liepen zware schade op en zijn voorlopig onbewoonbaar verklaard. Ook twee appartementen in de omliggende flatgebouwen zijn voorlopig niet te betrekken door de bewoners. In totaal raakten zo’n 150 woningen beschadigd, variërend van gesprongen ruiten tot ontzette muren. De brandweer gaf om 17.47 uur het sein ‘brand meester’.

 

Gewonden

Bij de explosie vielen in totaal 13 gewonden. Twee mensen zijn zwaar gewond, vier andere mensen konden na behandeling het ziekenhuis verlaten en de overige bewoners zijn ter plekke behandeld.
Om er zeker van te zijn dat er niet nog meer slachtoffers onder het puin lagen, werd zondagavond een deel van het Urban Search and Rescue (USAR-)Team gealarmeerd. Dit team wordt ingezet bij grote rampen en beschikt over hondengeleiders met ervaren speurhonden. De honden hebben uiteindelijk geen slachtoffers aangetroffen.De 67-jarige bewoner van het pand waar de explosie plaatsvond, is één van de zwaargewonde slachtoffers en ligt nog in het ziekenhuis. Het slachtoffer is tot nu niet aanspreekbaar.

 

Opvang

De bewoners van de 150 woningen die niet meer terug konden naar huis, werden zondagavond opgevangen in de nabijgelegen Goede Herderkerk. Hier werden zij regelmatig geïnformeerd door medewerkers van gemeente Rotterdam, stichting Salvage en woningcoöperatie Havensteder. Ook werden de bewoners van eten, drinken en medicijnen voorzien. Aan het einde van de avond werden de bewoners van het getroffen flatgebouw met RET-bussen naar een hotel gebracht. Bewoners van omliggende woningen met glasschade konden na het vrijgeven van de woningen terugkeren naar huis of alsnog kiezen voor overnachting in een hotel.

 

Onderzoek

Het onderzoek naar de explosie en de brand is vandaag van start gegaan. De hulpdiensten konden niet direct het pand in. Het flatgebouw was namelijk zodanig beschadigd dat stutten noodzakelijk was. Zodra het veilig is om naar binnen te gaan, starten de forensische medewerkers met hun onderzoek. Daarnaast spreekt de politie uitgebreid met getuigen. Tijdens de afwezigheid van de bewoners zorgen politie, Stadstoezicht en andere beveiligingspartners voor extra surveillances in de wijk.

 

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Schiedam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Schiedam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Liever geen cookies voor gepersonaliseerde advertenties? Ga naar onze Privacy pagina en pas je keuze aan.