Logo 112Schiedam

Redactie 112 0 reactie(s) wo 07 januari 2015, 16:48

Vijftal pleegt meerdere babbeltrucs

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 15:01 uur

ROTTERDAM – Vier vrouwen in de leeftijd van 44, 40, 20 en 17 jaar uit Rotterdam en Schiedam en een 40-jarige man uit Spijkenisse en zijn dinsdag 6 januari aangehouden op verdenking van het plegen van meerdere babbeltrucs.

 

De vrouwen en de man worden ervan verdacht in december 2014 en januari 2015 bij meerdere woningen babbeltrucs te hebben toegepast. Slachtoffers waren voornamelijk alleenwonende hoogbejaarde mensen. De verdachten gebruikten uiteenlopende smoezen om bij deze mensen binnen te komen. Eenmaal binnen hield één van hen het slachtoffer aan de praat , terwijl de anderen het huis doorzocht op waardevolle goederen. De buit bestond veelal uit geld, sieraden of pinpassen.

 

Onderzoek

Een in woninginbraken en babbeltrucs gespecialiseerd team van de politie in Rotterdam heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan dat leidde tot de aanhouding van deze personen. Na de aanhouding zijn twee woningen doorzocht. Verder onderzoek volgt en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

 

Ook in dit onderzoek blijkt weer dat de plegers van babbeltrucs erg inventief zijn en uiteenlopende babbeltrucs gebruiken. Deze zijn veelal toegespitst op de lokale situatie. Smoezen als zich voorstellen als nieuwe buren, in gevallen waarbij een woning in de nabijheid te koop of te huur staat, het op straat aanspreken en vragen om het huisadres en het willen afgeven van een tasje voor buren die niet thuis zijn, zijn enkele van de gebruikte smoezen om toe gelaten te worden tot woningen. Verder blijkt dat veel mensen hun pincode bij hun pinpas bewaren of bereid zijn hun pincode na diefstal telefonisch af te geven aan iemand die zogenaamd namens de bank belt.

 

Meer informatie

U kunt de politie helpen bij de bestrijding van babbeltrucs door zelf alert te zijn. Op onze speciale themapagina vindt u meer informatie over babbeltrucs. Hieronder alvast een aantal tips:

Doe nooit zomaar open. Kijk eerst wie er voor de deur staat;

Laat de deur dicht en kijk door het raam of de deurspion of gebruik de intercom;

Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen;

Vraag om een legitimatie;

Als u het niet vertrouwt, bel het bedrijf of de instantie om te controleren;

Maak eventueel een nieuwe afspraak en zorg dat er dan familie of bekenden bij zijn;

Ga niet in op ‘zielige’ praatjes of ‘vreemde’ vragen;

Laat onbekend bezoek niet alleen rondneuzen;

Laat uw waardevolle spullen niet onbeheerd of zichtbaar in uw woning achter;

Geef nooit uw bankpas en/of pincode. Bankmedewerkers komen niet aan de deur;

Als iemand aan de deur heeft en iets binnen wilt halen (bijvoorbeeld geld voor een collecte), sluit dan in de tussentijd de deur;Als u denkt slachtoffer te zijn geworden, blokkeer dan direct uw bankpas;Als u het bezoek niet vertrouwt, bel de politie via telefoonnummer 112.

 

112 Rotterdam

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een misdaad in Rotterdam lees je in onze categorie 112 Nieuws Rotterdam. Alle 112 alarmeringen uit Rotterdam kan je live volgen via 112 meldingen Rotterdam.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Schiedam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Schiedam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.