Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 22:34:44 Brt-01 Luchtverontr. Claudius Civilislaan Vlaardingen 170332 Prio Middel Eenheid | Brandweer Waterweg (Vlaardingen) (SKTS 13.2)...
zondag 12 juli 2020

Archief

Brandweer forceert deur en blust woningbrand in Vlaardingen

Gemaakt: Zondag, 02 februari 2020 16:41

VLAARDINGEN - Op zondagochtend 2 februari is er omstreeks 10:45 uur brand ontdekt in een hoekwoning aan de Lorentzstraat in Vlaardingen.

 

De brandweer kwam met spoed ter plaatse en moest de deur van het huis forceren met een ram. De bewoner was namelijk niet thuis. Eenmaal binnen had de brandweer het brandje snel geblust. Vervolgens heeft men de rook uit de woning verdreven.

 

De naastgelegen woning werd tijdelijk ontruimd. Hoe de brand kon ontstaan is niet bekend. Niemand raakte gewond.

Meerdere gewonden bij brand in portiekflat in Rotterdam

Gemaakt: Zondag, 02 februari 2020 20:38

ROTTERDAM - Zondagavond 2 februari rond 20.00 uur is brand ontstaan in een portiekflat aan de Havikhorst in Rotterdam. Meerdere personen zouden gewond zijn geraakt.

 

Een aantal personen zouden, uit paniek, naar beneden zijn gesprongen. De brandweer schaalde direct op naar middelbrand en meerdere hulpdiensten werden ingezet, inclusief twee traumahelikopters. Beide werden even later afbesteld.

 

Ruim twintig personen worden uit de flat gehaald door middel van een hoogwerker van de brandweer. Het trappenhuis is niet toegankelijk. De brand zou in kelder ontstaan zijn.

Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag"

Gemaakt: Woensdag, 05 februari 2020 15:43

REGIO - Duizenden leerlingen in Nederland doen mee aan de actie "landelijke klompendag" om te laten zien dat de opvolgende generatie agrariërs ook een goede toekomst wil.

 

De meeste scholen waarderen dit en werken er ook aan mee. het gaat om een ludieke actie om hun ouders en kennissen en alle boeren een hart onder de riem te steken in deze moeilijke en spannende tijd.

Kleine brand in liftschacht van flat in Schiedam

Gemaakt: Vrijdag, 07 februari 2020 16:19

SCHIEDAM - Op vrijdagmiddag 7 februari zijn de hulpdiensten omstreeks 15:45 uur uitgerukt voor een gebouwbrand aan het Bart Verhallenplein in Schiedam.

 

Volgens de brandweer stond er op de begane grond een balk in brand bij de liftschacht van een flat. De bewoners in het gebouw moesten vanwege de lichte rookontwikkeling tijdelijk hun woningen verlaten en stonden op de galerij. Echter was het beginnende brandje binnen no-time meester dus heerste er geen paniek. De brandweer deed metingen vanwege koolmonoxide maar dat viel mee, waarna de bewoners alweer snel terug naar huis mochten.

 

Hoe het brandje kon ontstaan is niet bekend. De schade in de flat bleef zeer beperkt.

Vier generaties 'Blaauw' [video]

Gemaakt: Vrijdag, 07 februari 2020 17:04

ROTTERDAM - In aanwezigheid van grootvader en oud hoofdcommissaris van politie Jan Blaauw (91) werd vrijdag 7 februari kleinzoon Jordy met 136 andere aspiranten beëdigd. Jordy (23) treedt daarmee in de voetsporen van zijn oom Hans, grootvader Jan en overgrootvader Johan Blaauw. Een echte politiefamilie dus.


In de Rotterdamse Laurenskerk en aan het hoofdbureau werden naast Jordy nog 136 nieuwe politieagenten beëindigd. Zij starten de komende periode met hun politieopleiding aan de academie in Rotterdam.

 

Jan Blaauw is nog altijd zeer begaan met de politieorganisatie en volgt het politienieuws nauwgezet; "Dat mijn kleinzoon nu ook de politiegelederen komt versterken,maakt mij ontzettend trots. Of hij het ooit zal schoppen tot hoofdcommissaris zal de tijd ons leren. Ik ervaar het als een voorrecht dat ik dit in ieder geval vandaag nog mocht meemaken. Mijn zoon Hans zit al sinds 1992 bij de politie en werkt nu in de regio Midden Nederland. En nu mijn kleinzoon weer in Rotterdam. Kleinzoon Jordy is er helemaal klaar voor.: "Ik kan niet wachten om te beginnen aan mijn opleiding. Als kleine jongen ging ik al met mijn opa mee naar de markt. Hij werd daar herkend en zo hoorde ik van marktkooplui, dat hij veel heeft betekend voor Rotterdam.

 

Karin Krukkert, plaatsvervangend politiechef van de eenheid Rotterdam sprak de aanwezigen vandaag toe en verrichtte de formele beëdiging. "Politiewerk is meer dan het naleven van protocollen. Ik verwacht van onze nieuwe collega's dat ze betrokkenheid tonen op zaken die ze op hun pad tegenkomen. En daarmee tegemoetkomen aan de gerechtvaardigde samenleving van de samenleving. Doe wat nodig is. Doe het vanuit je hart en vanuit de drijfveer om voor de samenleving een betrouwbare en integere organisatie te zijn. Politieman/vrouw ben je 24 uur per dag. Het is niet zomaar een baan van negen tot vijf. Ook voor familieleden verandert er veel. Hun politiemensen komen thuis met mooie, verdrietige of soms spannende verhalen. Geef onze collega's een luisterend oor. "

 

De beëdigde agenten maken deel uit van de nieuwe instroom van surveillanten, agenten, politie- en recherchekundigen. Na een pittige selectieprocedure met sport- en psychologische testen, gaan zij tijdens hun opleiding kennis en ervaring opdoen op de politieacademie en toepassen in de praktijk.

Brandweer laat zich niet verrassen door aankomende storm Ciara

Gemaakt: Zaterdag, 08 februari 2020 16:53

NEDERLAND - Net als de andere korpsen in Nederland is de brandweer van Olst goed voorbereid op de aankomende storm van zondag. Op de brandweerkazerne aan de Industrieweg in Olst is het zaterdagochtend al een drukte van belang. "We controleren vooraf de portofoons en of we bijvoorbeeld voldoende kettingzagen hebben en of er genoeg brandstof en smeermiddelen voor dat gereedschap is.". aldus woordvoerder Rudy Bongertman.

 

"We maken deel uit van de Veiligheidsregio IJsselland en mocht het zover komen, dat er vele meldingen met stormschade binnenkomen, dan wordt de "Lokale afhandel procedure bij Stormen" opgestart. Dat houdt in dat alle manschappen opgeroepen worden om naar hun brandweer kazernes te gaan. In de kazerne in Olst is dan een tijdelijke meldkamer bemand door twee personen. Daarmee worden dan de korpsen Olst, Wijhe, Wesepe en Welsum aangestuurd. We hebben hiervoor meerdere hulpverleningsvoertuigen en meer dan 60 man ter beschikking.", aldus Bongertman.

 

Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat mensen alleen voor 'acute noodgevallen' de brandweer moeten bellen. "Anders wordt de centrale meldkamer overspoeld door 112-telefoontjes, terwijl we niet voor elke afgebroken tak groots hoeven uit te rukken."

 

 • Woont u in hoogbouw, controleer dan of er losse spullen op het balkon liggen;
 • Tuinmeubilair en losse spullen in de tuin kan je het best opbergen;
 • Zorg dat rolluiken en zonneschermen goed vast zitten en opgerold zijn;
 • Check of dakpannen en dakgoten vast zitten;
 • De schutting is een goede windvanger. Controleer of deze goed vast staat;
 • Parkeer je auto uit de buurt van bomen;
 • Help ook de (oudere) buurman of buurvrouw om zich voor te bereiden op slecht weer!

Invallen en arrestaties vanwege vuurwapens en messen in videoclip

Gemaakt: Zaterdag, 08 februari 2020 17:34

ROTTERDAM - De politie verrichtte vrijdag invallen in twee woningen in Rotterdam. De invallen vonden plaats nadat de politie kennis had genomen van videoclips op social media. Daarin werden vuurwapens en messen getoond. De politie hield twee verdachten aan op verdenking van verboden wapenbezit.

 

De verdachten komen uit Rotterdam, één jongeman van 17 jaar en een man van 27 jaar. De 17-jarige werd in zijn woning aangehouden. Die woning is daarna doorzocht. De politie vond €300,- aan vals geld. Dit is in beslag genomen. De tweede verdachte, werd op straat aan de West-Kruiskade aangehouden. Daarop is zijn woning in Rottedam-Zuid onderzocht. In de beide woningen zocht de politie naar wapens, die zijn niet aangetroffen. De verdachten zitten nog vast. Zij worden voorgeleid aan de rechtercommissaris. Het onderzoek is nog in volle gang.

 

Update

De in de videoclip gebruikte wapens zijn onklaar gemaakte wapens van een rekwisietenbedrijf. Zij zijn in de clip gebruikt zonder vergunning. De 2 verdachten worden heengezonden. Zij worden wel vervolgd voor het niet hebben van een vergunning voor gebruik van de wapens in de clip

 

Rappen is oké, maar niet met een wapen
Politiechef Hans Vissers van de politie-eenheid Rotterdam: "Dat rappen een door jongeren gewaardeerde, eigentijdse muzikale uitingsvorm is over wat jongeren bezighoudt, is natuurlijk prima. Maar de verheerlijking van geweld, bedreigingen en het tonen van messen en vuurwapens alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, is onacceptabel. Vandaar ook dat we direct geacteerd hebben toen we deze video's onder ogen kregen. We hebben in de driehoek (Politie, OM en Burgemeester) afgesproken voortaan direct op dit soort filmpjes te reageren als we daar kans toe zien. De ernst en risico's vragen om een zeer actieve houding van de politie en alle andere partners als jeugdwerk, scholen en gemeente.

 

We worden de laatste tijd steeds meer geconfronteerd met het bezit van vuurwapens en messen en ook met het daadwerkelijk gebruik daarvan door (soms nog zeer jonge) jongeren. We krijgen steeds vaker te maken met ernstige schiet- en steekincidenten. Dat is zeer zorgelijk en moet gestopt worden. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met filmpjes die op internet verschijnen waarbij het bezit en gebruik van steek- en vuurwapens wordt verheerlijkt en tot normaal wordt verklaard. Er is duidelijk sprake van toename in ernst en frequentie van dit soort problematiek.

 

Het is een kwestie waar we als maatschappij samen aan moeten werken. Met alle partijen die hier invloed op kunnen hebben, moeten we jongeren laten beseffen dat een mes of vuurwapen op zak dragen de kans aanzienlijk vergroot dat je dader of slachtoffer wordt van een steek- of schietincident. En dat is in beide gevallen iets dat je tekent voor de rest van je leven. Om tot jongeren door te dringen moeten we als samenleving opstaan en ons uitspreken. De ouders voorop, maar denk ook aan rolmodellen, jongerenwerkers, leraren en overheden. We moeten allemaal op ons eigen vlak een steentje bijdragen als we daartoe in de gelegenheid zijn."

 

Over drill rap
Drill rap is een muziekvorm waarbij echt geweld op de loer ligt. In de teksten worden tegenstanders uitgedaagd, bespot en bedreigd. "We kregen medio 2019 ineens te maken met incidenten tussen groepen jongeren die we niet konden verklaren, zoals steekpartijen en groepen jongeren die afspraken maken om te vechten met elkaar". Dat het mis kan lopen, is een reële mogelijkheid. 'Rapper Jay-Ronne Grootfaam werd vorig jaar september in Amsterdam doodgestoken. Het onderzoek loopt maar het heeft er alle schijn van dat dit verband heeft met drills. "In Rotterdam zijn ook gewonden gevallen, mogelijk houden deze verband met de dill raps, dat onderzoeken we. Het is overigens geen exclusief Amsterdams of Rotterdams fenomeen. Het speelt ook in andere plaatsen in het land', aldus Hans Vissers.

Brandweer in actie voor losgewaaid dak in Vlaardingen

Gemaakt: Zondag, 09 februari 2020 18:39

REGIO - Storm Ciara raast over Nederland. De brandweer krijgt nu al veel meldingen binnen van schade door omgevallen bomen en vallende takken. Vanaf 20.00 uur geldt Code Oranje en gaat de storm echt los.

 

Een groot gedeelte van de dakbedekking van een bedrijfspand aan de Oosthavenkade in Vlaardingen kwam los door de harde wind. De brandweer kwam in actie en heeft alle losse delen verwijderd om gevaarlijke situaties te voorkomen.

 

Ook in Schiedam is de brandweer al op pad voor meldingen van stormschade.

Europese dag van alarmnummer 112

Gemaakt: Dinsdag, 11 februari 2020 16:53

EUROPA - Vandaag (11-2) is het de 'Europese dag voor het alarmnummer 112'. In elk land van de Europese Unie kan 112 gebeld worden voor hulp in levensbedreigende situaties. Deze speciale dag is een initiatief van de Europese Commissie om de bekendheid van 112 te vergroten.

 

Alarmnummer 112
In geval van een acute (medische) hulpvraag of noodsituatie, belt u het alarmnummer 112:

 • 112 centralist neemt op en meldt zich met 'de 112 alarmcentrale'
 • U vertelt van wie u hulp moet hebben: politie - brandweer - ambulance
 • U vertelt waar hulp wordt gewenst, in welke plaats en het adres
 • U wordt nu doorverbonden met de alarmcentrale van de desgewenste dienst

 

Probeer zo duidelijk en rustig mogelijk uw verhaal te doen. De centralist kan dan snel een duidelijk beeld krijgen van wat er aan de hand is en welke noodzakelijk gewenste hulp gestuurd moet worden.

 

De 112-meldingen komen binnen bij de gemeenschappelijke meldkamer (GMK). Centralisten van ambulance, brandweer en politie zitten fysiek bijeen en nemen rechtstreeks de meldingen aan die via alarmnummer 112 binnenkomen.

Douane vindt 1000 kilo cocaïne tussen bananen

Gemaakt: Woensdag, 12 februari 2020 16:45

ROTTERDAM - De Douane heeft vrijdagmiddag 7 februari bij een controle in de Rotterdamse haven een partij van ongeveer 1000 kilo cocaïne aangetroffen. De drugs zaten verstopt in een container die was geladen met bananen.

 

Ecuador
De container was afkomstig uit Ecuador. De lading was begin vorige week de haven binnengekomen met een zeeschip vanuit Costa Rica. De bananen waren bestemd voor een bedrijf in Portugal, dat bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

 

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Man uit Vlaardingen verdacht van deelneming terroristische organisatie

Gemaakt: Vrijdag, 14 februari 2020 17:27

ROTTERDAM / VLAARDINGEN- Vrijdagmiddag maakte het OM bekend dat de politie afgelopen dinsdag een 50-jarige man uit Vlaardingen heeft aangehouden. Hij wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie. De man is aangehouden in PI "De Schie," waar hij momenteel vast zit voor een andere zaak.


Verdenking
De man wordt ervan verdacht dat hij in de periode van 2011 t/m 2018 diverse malen in Libië is geweest en daar betrokken was bij een terroristische organisatie. In de tijd dat hij in Nederland was, heeft hij vermoedelijk contact onderhouden met leden van één of meerdere terroristische organisaties in Libië.


Er zijn geen aanwijzingen dat verdachte in die periode een concreet gevaar heeft gevormd voor de veiligheidssituatie in Nederland.


De man is vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris, die heeft beslist dat de verdachte veertien dagen langer blijft vastzitten.

Vragen en antwoorden over onderzoek bombrieven

Gemaakt: Zaterdag, 15 februari 2020 16:34

NEDERLAND - Naar aanleiding van de afpersingsbrieven met snelontvlambare inhoud is de politie een uitgebreid onderzoek gestart. In het rechercheonderzoek, dat wordt geleid door de eenheid Amsterdam, is door het Openbaar Ministerie een beloning van 15 duizend euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de zaak. Voor meer informatie en uitleg over het rechercheonderzoek heeft de politie onderstaande Q & A opgesteld. Heeft u tips voor de recherche? Kijk dan onderaan deze pagina voor contactgegevens.


Wat speelt er?
Vanaf eind 2019 zijn tien bedrijven uit het hele land op verschillende momenten doelwit geworden van afpersingsbrieven en/of hebben brieven met een ontbrandende inhoud ontvangen. Enkele van deze brieven zijn tot ontbranding gekomen. Daarbij is gelukkig niemand gewond geraakt, maar de betrokkenen zijn logischerwijs erg geschrokken.

 

Wat staat er in de afpersingsbrieven?
In de afpersingsbrieven wordt van de geadresseerde bitcoins geëist. Wanneer daar niet aan wordt voldaan, wordt gedreigd met nare gevolgen.

 

Hoe gevaarlijk zijn de brieven met ontbrandende inhoud?
Gelukkig is er tot dusverre niemand daadwerkelijk gewond geraakt door de brieven. De politie heeft onderzoek gedaan naar de inhoud van de enveloppen en stelt dat het mogelijk was geweest dat de opener van de envelop serieuze brandwonden zou hebben opgelopen.

 

Loop ik gevaar?
De afpersingsbrieven zijn vooralsnog enkel gericht aan tien bedrijven. De politie heeft nauw contact met de afgeperste bedrijven en heeft hen een duidelijk handelingsperspectief gegeven. Ook met postbezorgende bedrijven is nauw contact en een handelingsperspectief gegeven.

 

Hoe herken ik een enveloppe van de afperser?
De afpersingsbrieven en brieven met ontbrandende inhoud zijn vooralsnog verstuurd in witte enveloppen. De enveloppen zijn gefrankeerd met twee postzegels. Het adreslabel is geprint en de enveloppen worden uit naam van het CIB of een afzender met een fictieve naam verstuurd. In de enveloppe is een duidelijke verdikking voelbaar. Zie ook onderstaande foto's. Heeft u twijfels over een enveloppe die u heeft ontvangen? Controleer dan de afzender, neem indien mogelijk contact op met de afzender of er een brief is verstuurd. Indien u de situatie niet vertrouwt, kunt u te allen tijde contact zoeken met de politie.

 

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een verdachte brief heb ontvangen?
Blijf bij twijfel van de enveloppe af en creëer afstand. Maak een inschatting of de enveloppe voldoet aan de bovenstaande kenmerken. Kijk naar de afzender en probeer te achterhalen of de afzender een bestaand bedrijf is en probeer contact te zoeken met de afzender of er daadwerkelijk iets naar u is verzonden. Is dat niet het geval en vertoont het poststuk verdachte kenmerken? Alarmeer dan de politie.

 

Hoe staat het rechercheonderzoek ervoor?
De politie heeft vanaf het eerste afpersingssignaal de zaak zeer serieus opgepakt. Het onderzoek staat onder leiding van de recherche van de eenheid Amsterdam. Daar werkt een Team Grootschalige Opsporing aan de zaak. Zij worden ondersteund door experts van de Forensische Opsporing en politiepsychologen, maar ook door externe experts op het gebied van taal, papier en cryptomunten.

 

Hoe ziet het rechercheonderzoek eruit?
In een afpersingsonderzoek zoals momenteel gaande is, wordt uiteraard alles uit de kast gehaald om de afperser zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden. Daarbij wordt uiteraard sporenonderzoek gedaan op vingerafdrukken en aanwezigheid van dna-materiaal. Alle delen van de enveloppen en inhoud worden daarbij minutieus onderzocht met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daarnaast wordt de expertise ingeschakeld van de meest uiteenlopende (externe) specialisten die meer duiding kunnen geven over de achtergrond van de afperser.

 

Is er een beloning uitgeloofd?
Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 15 duizend euro voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de verdachte(n).

 

Weet de politie al wie achter de afpersing zit?
Nee, het onderzoek is in volle gang, waarbij alle registers worden opengetrokken. Er hebben nog geen aanhoudingen plaatsgevonden.

 

Ik heb een tip voor het onderzoeksteam
De recherche komt graag in contact met mensen die meer informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek. U kunt daarvoor contact opnemen met 0900-8844, met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of Team Criminele Inlichtingen 079-3458 999.

Jongen (17) uit Spijkenisse in arm en gezicht gestoken

Gemaakt: Zondag, 16 februari 2020 16:39

SPIJKENISSE - Een 17-jarige jongen uit Spijkenisse liep zaterdag 15 februari om 21.50 uur enkele flinke verwondingen aan zijn arm en gezicht op. Het slachtoffer werd naar eigen zeggen nabij het Metrostation nabij de Heemraadsingel plotseling door enkele personen belaagd en daarbij gestoken. Hulpdiensten waren snel ter plaatse. Een Medisch Team behandelde het slachtoffer ter plaatse aan zijn verwondingen, waarna een ambulance hem naar het ziekenhuis bracht.


Korte tijd later meldde zich twee personen aan het politiebureau in Spijkenisse. Zij verklaarden betrokken te zijn geweest bij het steekincident. Het duo, 16 en 18 jaar werd ingesloten op verdenking van zware mishandeling, poging doodslag. De politie stelt een nader onderzoek in. Of er sprake was van een beroving, zoals aanvankelijk werd gemeld, moet onder andere uit het onderzoek blijken. Het slachtoffer en beide verdachten kennen elkaar.

Man zwaargewond na val van trap in Spijkenisse

Gemaakt: Zondag, 16 februari 2020 16:56

SPIJKENISSE - Een 31-jarige man raakte in de nacht van zaterdag op zondag 16 februari om 02.00 uur zwaargewond bij een val van een trap in zijn woning aan de Copernicuslaan. Het slachtoffer werd met ernstig hoofdletsel naar een ziekenhuis vervoerd.


Politieagenten hielden ter plaatse een 39-jarige man aan. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de val van het slachtoffer. De man zit nog vast. Het slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand is zorgelijk.

Pakket met 28 kilo heroïne aangetroffen bij man uit Vlaardingen

Gemaakt: Maandag, 17 februari 2020 17:39

HAARLEMMERMEER - Vorig weekend is bij een 21-jarige man uit Vlaardingen 28 kilo heroïne aangetroffen in een verborgen ruimte van de bestelbus waarin hij reed.


De 21-jarige man werd voor een verkeerscontrole op de A4 aan de kant gezet en zijn voertuig werd gecontroleerd. De politie trof in zijn bestelauto een verborgen ruimte aan. In deze verborgen ruimte lagen pakketten met vermoedelijk harddrugs. Behalve de pakketten werd ook een groot geldbedrag aangetroffen van ruim 50.000 euro. De 21-jarige man werd hierop als verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau, waar hij werd ingesloten voor nader onderzoek.

 

De pakketten zijn door de afdeling forensische opsporing onderzocht. Het bleek te gaan om 28 kilo heroïne. De Officier van Justitie heeft inmiddels toestemming gegeven om de heroïne te vernietigen.

Dode bij aanrijding tussen passagierstrein en auto op bewaakte overgang in Schiedam

Gemaakt: Maandag, 17 februari 2020 22:28

SCHIEDAM - Aan de kerkweg in Schiedam heeft maandagavond 17 februari een ongeval plaatsgevonden tussen een passagierstrein en een auto waarbij brand is ontstaan. De politie bevestigde al snel dat er een persoon om het leven was gekomen.

 

De brandweer is aanwezig en begonnen met blussen. In de trein zitten ruim 200 passagiers, die kunnen het treinstel nog niet verlaten. Vanwege het ongeval is er geen treinverkeer mogelijk. Dit duurt tot ongeveer dinsdag 18 februari 01:15 uur.

 

Update

De trein reed in de richting van Delft. Brandweer en politie doen onderzoek naar de toedracht. Alle passagiers zijn opgevangen en inmiddels met pendelbussen vervoerd naar stations. De politie is bezig met het sporenonderzoek. ProRail zal later het spoor inspecteren en vrijgeven. Nog niet duidelijk hoe lang dit zal duren. Hou de website van NS in de gaten voor actuele reizigersinformatie.

Afpersingsbrieven vanavond in uitzending Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 18 februari 2020 18:00

NEDERLAND - Als een medewerker van een bedrijf aan de Bolstoen in Amsterdam op woensdagochtend 12 februari een postpakket opent, ontploft het pakket. In de begeleidende afpersingsbrief wordt betaling van bitcoins geëist. De politie vraagt in Opsporing Verzocht het publiek om tips in deze en andere zaken.


Bij de ontbranding van de brief raakt niemand gewond. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brief past in de reeks eerder verstuurde bombrieven, die op verschillende locaties in het land zijn aangetroffen. Ook de brief in Kerkrade van eerder die ochtend maakt deel uit van het onderzoek.

 

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt uitgezonden op dinsdag 18 februari vanaf 20.35 uur op NPO 1. De herhaling is woensdag 19 februari om 11.55 uur te zien op NPO 2.

 

Zie ook:

Man in been geschoten op parkeerplaats in Rotterdam

Gemaakt: Zaterdag, 22 februari 2020 22:55

ROTTERDAM - Een 35-jarige man raakte zaterdagavond 22 februari om 21.35 uur gewond bij een schietincident. Het slachtoffer werd op Emmy van Leersumhof door een of meerdere personen beschoten en raakte daarbij gewond aan zijn benen.


Volgens een getuge waren bij het schietincident twee personen betrokken. Zij reden direct na het schietincident weg in een rode Volkswagen Golf voorzien van een Duits kenteken. Het voertuig werd korte tijd later leeg in de Geerten Gossaertstraat aangetroffen. Ondanks een uitgebreide zoekactie in de omgeving waarbij de politiehelikopter ondersteuning verleende, werden zij niet meer gevonden. Het slachtoffer werd vervoerd naar aan ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in en roept getuigen op zich te melden.

 

Heeft u informatie?
Heeft u informate over het schietincident in de Emmy van Leersumhof? Heeft u de twee inzittenden van de rode Volkwagen Golf op de Geerten Gossaertstraat zien wegrennen? Laat het de politie dan direct via 0900-8844 weten.

Vuurwapen gevonden in auto op de Julianalaan in Schiedam

Gemaakt: Dinsdag, 25 februari 2020 18:02

SCHIEDAM - Op de Julianalaan in Schiedam is gisteravond een auto gevonden met daarin een tas met een vuurwapen.

 

Agenten kwamen de auto op het spoor nadat de bestuurder ervan na het tanken zonder te betalen wegreed bij een tankstation aan de Vlaardingerdijk. Direct werd de achtervolging ingezet, alleen de auto kon niet direct worden teruggevonden.

 

Rond kwart voor tien kwam er een melding binnen dat op de Julianalaan in Schiedam een auto geparkeerd stond, waarvan de bestuurder het park in was gerend. Eenmaal aangekomen op de Julianalaan troffen de agenten de auto aan met de sleutel nog in het contact. In een tas in de auto werd een vuurwapen gevonden. Zowel de auto als het vuurwapen is in beslag genomen voor verder onderzoek. Naar de bestuurder van de auto wordt gezocht.

Maximumsnelheid omlaag, ook voor hulpdiensten

Gemaakt: Woensdag, 26 februari 2020 19:12

NEDERLAND - Op 16 maart daalt de maximum snelheid op snelwegen overdag naar 100 km/u gaat. Hiermee daalt ook de maximum snelheid voor hulpdiensten. Die ligt met zwaailicht en sirene namelijk op 40 km/u boven de limiet voor het andere verkeer.

 

Nu mogen hulpdiensten nog maximaal 170 km/u rijden. Dit gebeurt niet vaak maar bij een reanimatie telt elke seconde. 

 

Wat is jouw mening? Doe mee aan onze poll op de voorpagina.

Gemaskerde mannen overvallen telefoonwinkel in Vlaardingen

Gemaakt: Vrijdag, 28 februari 2020 17:43

VLAARDINGEN - Twee gemaskerde mannen overvielen vrijdagochtend een telefoonwinkel aan het Liesveld. Met een vuurwapen bedreigden ze een medewerker en met telefoons gingen ze er vandoor. De politie spreekt graag met getuigen.


Even over half tien verrasten twee mannen een medewerkster die net de winkel opende. Eén van hen bedreigde haar met een vuurwapen en met meerdere telefoons rende het tweetal richting een gereedstaande auto en gingen er vandoor. Niemand raakte gewond. De politie is direct een onderzoek gestart naar de daders. Agenten vroegen camerabeelden op en spraken met getuigen, maar vooralsnog is nog niemand aangehouden.

 

Heeft u tips?
Heeft u iets verdachts gezien op vrijdagochtend in de omgeving van het Liesveld, bent u getuige geweest en heeft u de politie nog niet gesproken? Of heeft u meer informatie die de politie verder kan helpen? Neem dan contact op de politie via 0900-8844. Anoniem informatie doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 en op meldmisdaadanoniem.nl.

Loze melding van steekpartij in Schiedam, toch een aanhouding

Gemaakt: Zaterdag, 29 februari 2020 17:08

SCHIEDAM - Zaterdagmiddag 29 februari rond 15.45 uur kwam er bij de politie een melding binnen van een steekpartij in een woning aan de Broersvest in Schiedam.

 

De politie kon de woning echter niet direct betreden, waardoor de deur door uit de sponning geramd is. Eenmaal binnen was snel duidelijk dat er niets aan de hand was. De opgeroepen ambulance kon dan ook weer snel vertrekken.

 

Terwijl de politie nog buiten stond werd in het voorbijgaan wel een jongenman vastgegrepen en aangehouden. De reden hiervoor is onbekend.

Melding mishandeling leidt naar 17-jarige jongen uit Schiedam met vuurwapen

Gemaakt: Zondag, 01 maart 2020 16:51

ROTTERDAM - Na een melding over een mishandeling in een hotel aan de Wilhelminakade is zaterdagmorgen een 17-jarige jongen uit Schiedam met vuurwapen aangehouden. Hij had het wapen in een tasje bij zich. Ook een 18-jarige vrouw uit Rotterdam werd meegenomen naar het bureau, nadat zij een agent in het gezicht had geslagen.


Rond 07:00 uur kwam de melding dat een vrouw mishandeld zou zijn in een hotelkamer. Zij was inmiddels in de lobby en had een hoofdwond, opgelopen doordat ze was geslagen met een lachgastank. Ze gaf aan dat één van de in de kamer aanwezige mannen mogelijk een vuurwapen bij zich droeg. De vrouw is voor behandeling naar een ziekenhuis vervoerd.

 

Dat vuurwapen werd later inderdaad aangetroffen. De jongeman die het wapen bij zich droeg werd aangehouden. Een in de hotelkamer aanwezige vrouw was er niet van gediend dat een agent haar lachgasballon afpakte en sloeg hem met een vuist in het gezicht. De agent heeft aangifte gedaan tegen de vrouw en is voor controle naar een ziekenhuis gegaan.

 

Geweld tegen politiemensen
De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen en anderen met een publieke taak en treedt er altijd tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade. Afgesproken is dat de straf bij geweld tegen politiemensen altijd wordt verhoogd.

Vijfde aanhouding in onderzoek dodelijk schietincident Boomgaardstraat Schiedam

Gemaakt: Dinsdag, 03 maart 2020 19:52

SCHIEDAM - Zaterdagavond, 29 februari, hield de politie in Malaga (Spanje) een vijfde verdachte aan voor de schietpartij in Schiedam eind december. Hierbij kwam een 26-jarige man uit Rijswijk om het leven. Eerder hield de politie ook al vier mannen aan in het onderzoek naar de schietpartij.


Zaterdag 28 december vond rond 19.30 uur het schietincident in de Schiedamse woning plaats. Hulpdiensten troffen de zwaargewonde Rijswijker aan. De medische hulp mocht uiteindelijk niet baten. Onderzoek wees uit dat na het schietincident drie personen het huis hadden verlaten. Het vermoeden bestaat dat één van hen gewond was geraakt. Over een afstand van ruim 400 meter werd namelijk een bloedspoor aangetroffen. Deze liep tot de Ooievaarsteeg, waar de verdachten waarschijnlijk door een automobilist zijn opgepikt.

 

Eerdere aanhoudingen
De eerste aanhouding in het onderzoek werd verricht op 14 januari. Dit betrof de 41-jarige bewoner van de Schiedamse woning. Woensdag 22 januari werd een tweede verdachte aangehouden, een 31-jarige man uit Den Haag. Op 12 februari hield de politie nog twee mannen aan, een 32-jarige man uit Deventer en een 37-jarige man uit Schiedam. Deze mannen zijn inmiddels heengezonden, maar nog wel verdachte in het onderzoek.

 

Vijfde aanhouding
De verdachte die zaterdagavond in Malaga is aangehouden is een 23-jarige vrouw met de Spaanse nationaliteit. Grondig speurwerk leidde naar deze verdachte. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij. Haar overlevering naar Nederland is aangevraagd.

Verdachte aangehouden voor overval Schiedamse taxichauffeur

Gemaakt: Woensdag, 04 maart 2020 17:46

SPIJKENISSE - Er is vanmorgen vroeg, woensdagochtend 4 maart, een verdachte aangehouden voor de overval op een taxichauffeur op 3 februari in Spijkenisse Het betreft een 35-jarige man uit Spijkenisse. De taxichauffeur, een 31-jarige Schiedammer, werd aan het eind van zijn dienst aan de Mandarijngaard onder bedreiging van een vuurwapen overvallen door drie personen. Het slachtoffer moest onder andere zijn telefoon en contant geld afstaan.


Omstreeks 02:00 uur kreeg de taxichauffeur een melding om een klant op te halen op de Mandarijngaard. Terwijl de chauffeur onderweg naar de melding was, zag hij twee donkergekleurde scooters vanuit Spijkenisse richting Hoogvliet rijden. Op een van de scooters zaten twee personen. Toen de bestuurders van de scooter de chauffeur zagen, reden ze weg.

 

Eenmaal aangekomen op de Mandarijngaard, kreeg de taxichauffeur de schrik van zijn leven. Onder de bedreiging van een vuurwapen, moest hij zijn telefoon en cash geld afstaan. Drie personen gingen er op twee scooters vandoor. Het verband tussen de scooterrijders eerder op de avond en die tijdens het overval, wordt nog onderzocht.

Vrouw in Schiedam flink toegetakeld met kettingslot

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 07:16

SCHIEDAM - Vrijdagavond werd de politie met spoed verzocht aan de Broersvest in Schiedam. Een vrouw was flink toegetakeld met een kettingslot op haar gezicht. De verdachte had de kuierlatten genomen en liet het slachtoffer achter. Omstanders hebben zich over haar ontfermd en later is de zorg door de ambulancedienst overgenomen.

 

Door ouderwets speurwerk met moderne systemen lukte het de meldkamer, ondanks de geringe informatie, om tot een naam en adres van de verdachte te komen. Binnen anderhalf uur na melding konden agenten de woning van de verdachte binnen treden en hem aanhouden. Door inzet van het schild en de aanwezigheid van de diensthond gaf hij zich direct over. Hij zit vast voor de zware mishandeling. Bij geweldsincidenten kijken we ook of er sprake is van alcohol of drugsgebruik omdat dit verzwarende omstandigheden zijn. In dit geval bleek de verdachte onder invloed van alcohol. De recherche doet verder onderzoek.

BART!-experiment: eenvoudig melden zonder bellen

Gemaakt: Zaterdag, 07 maart 2020 16:23

NEDERLAND - Wat doe je als je een incident wilt melden in je wijk, zoals geluidsoverlast of problemen met hangjongeren? Daarvoor kun je in de toekomst BART! gebruiken, een meldingsplatform waarmee je met behulp van slimme techniek pijlsnel buren, gemeente en politie tegelijk op de hoogte brengt. De techniek achter BART! is nog in ontwikkeling en werd onlangs getest in een proeftuin in Den Haag. Op donderdag 5 maart zijn de laatste bevindingen gedeeld om te zien of het platform breder inzetbaar is.

 

social media
BART! staat voor Burger Alert Real Time . Het is een real time, digitaal meldingsplatform voor bewoners om verdachte situaties 24/7 te delen met politie, gemeente en andere BART! -gebruikers. De techniek achter BART! maakt gebruik van bestaande apps en sociale mediaplatforms, zoals Facebook, Instagram, Twitter en WhatsApp.


Bij overlast, verdachte situaties of sociale problemen geven bewoners via BART! een digitale waarschuwing aan elkaar, en indien nodig onderneemt de politie of de gemeente direct actie.

 

Verschil
Op dit moment zijn er al bewonersinitiatieven om de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te vergroten, zoals de WhatsApp-buurtgroepen en buurtwachten. Wat is het verschil?


BART! gaat uit van een nieuwe technologie die werkt volgens algoritmes. Dit houdt in dat als een bewoner een bericht stuurt via BART! het systeem een bepaalde combinatie van woorden uit dat bericht herkent en er verband tussen legt. Met behulp van slimme technologie worden deze online berichten automatisch geselecteerd en gestructureerd aangeboden aan het juiste loket bij gemeente of politie.


De melding van een bewoner wordt automatisch door het systeem doorgestuurd naar de instantie die erover gaat, zonder dat er een telefoontje aan te pas komt of dat een bericht eerst door iemand moet worden uitgelezen. Er komt dan een waarschuwing binnen bij de meldkamer waardoor een medewerker weet dat er op een bepaald adres wat aan de hand is.

 

Drempel
René Rosmolen werkt bij de meldkamer en heeft, als operationeel specialist, veel te maken met social media en innovatie. Over BART! zegt hij: 'Bij een verdacht incident is de drempel voor bewoners vaak te hoog om 112 te bellen. Het is dan eenvoudiger om even een berichtje te sturen naar de politie. Die online berichten komen vaak van jongeren die minder snel geneigd zijn om te bellen om iets te melden en vaker online zijn. Voor de politie zijn de online berichten gunstig. Het levert extra informatie op en er zijn meer bewoners die getuigen over hetzelfde incident. Daarnaast kun je sneller handelen omdat je meteen de locatiegegevens bij de hand hebt en precies kunt zien waar de melder zich bevindt.'

 

Filters
BART! is nog een experimenteel systeem. De eerste proeftuinen in Den Haag zijn gebruikt om het meldingsplatform uitgebreid te testen en in de toekomst verder te ontwikkelen, zodat het platform beter aansluit bij de behoefte van bewoners. 'Een bewoner kan met BART! zelf kiezen wanneer en op welke manier hij contact opneemt met de politie', vertelt de Haagse inspecteur wijkzorg politie Mart Spruijt. 'Dat werkt drempelverlagend, want een bewoner kan ons dan via meer verschillende kanalen bereiken, dan alleen via het huidige 0900-8844 nummer. Een ander voordeel is dat het systeem van BART! filters heeft, waardoor een bericht over een losse stoeptegel niet meer bij de politie binnenkomt maar automatisch naar de gemeente gaat. En als er een overlastmelding bij de politie binnenkomt hebben we meteen de locatiegegevens van bewoners, zodat we sneller kunnen ingrijpen.'

 

Moderator belangrijk
Uit de praktijkproef blijkt dat een goede moderator in een appgroep ook belangrijk is. Weerbaarheidsprofessional Edwin van Rijswijk heeft als bewoner deelgenomen aan de praktijkproef van BART! Hij zegt daarover: 'Het systeem via sociale media is een mooie aanvulling in het contact met de politie. Dat kan naar mijn idee nog verder worden doorontwikkeld, zodat je bij een incident als bewoner ook real time aan de meldkamer een video kan laten zien of een spraakbericht kan doorgeven.'

 

Doorontwikkeling BART!
Op donderdag 5 maart werden de opgedane inzichten met BART! uit de praktijkproef Den Haag landelijk gedeeld met betrokken professionals. De resultaten kunnen nu worden uitgewerkt naar een daadwerkelijke aanpak in de praktijk. De input van de bewoners en betrokken professionals wordt daarbij meegenomen.BART! is een project waaraan de gemeente Den Haag, de politie, CGI, TNO, TU Delft en TIGNL samenwerken.

Gewonde bij grote brand in snackbar in Rotterdam

Gemaakt: Zondag, 08 maart 2020 21:11

ROTTERDAM - Zondagavond 8 maart rond 20.20 uur is brand ontstaan in een snackbar aan de Schiedamseweg in Rotterdam.

 

Bij aankomst van de brandweer was er veel rook te zien. Zeker één persoon is bij de brand gewond geraakt, een ander zou nog in een woning vast zitten. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk. De veiligheidsregio meld dat mensen die last van de rook hebben ramen en deuren moeten sluiten.

 

Vanwege de omvang van de brand is er opgeschaald naar het sein "zeer grote brand".

 

In totaal zijn 16 panden, met daarin meerdere woningen, ontruimd. Zeker 50 mensen zijn opgevangen in Sportcentrum West. Bij de snackbar is de brandweer bezig met nabluswerkzaamheden om de brand volledig uit te krijgen. Daarnaast worden in panden in de straat metingen verricht zodat mensen grotendeels terug naar huis kunnen. De bewoners uit woningen boven en direct naast de snackbar kunnen vannacht niet terug. Voor hen wordt door Stichting Salvage alternatief onderdak georganiseerd.

 

Uiteindelijk moesten de bewoners van zo'n 25 panden tijdelijk hun woning verlaten en zijn opgevangen. Inmiddels is iedereen terug, behalve de bewoners van 4 panden incl het pand waar de brand heeft gewoed. Voor hen is onderdak geregeld.

 

Ook het droneteam van Rotterdam-Rijnmond is ingezet. Er zijn van bovenaf beelden gemaakt, maar ook is voor het eerst een speciale drone ingezet die in het pand kon vliegen. Daardoor hoefden brandweermensen niet een onveilige ruimte in.

Brandweer rukt uit na melding van gaslucht in Vlaardingen

Gemaakt: Woensdag, 11 maart 2020 15:05

VLAARDINGEN - Op woensdag 11 maart rukte de brandweer van Vlaardingen met spoed uit naar de Zeemanstraat in Vlaardingen. Bewoners dachten direct weer aan een waterleidingbreuk, maar dit keer betrof het een melding van een gaslucht.

 

De brandweermannen deden een onderzoek maar van een gaslek bleek geen sprake. Wel hing er een vreemde lucht, vermoedelijk bitumen afkomstig van dakwerkzaamheden in de buurt. De politie rijd nog een rondje door de wijk om te kijken of zij kunnen achterhalen waar deze werkzaamheden plaats vinden.

Politie zoekt getuigen van overval op supermarkt in Schiedam

Gemaakt: Donderdag, 12 maart 2020 15:45

SCHIEDAM - Woensdagavond is een supermarkt op de Prof. Kamerligh Onneslaan in Schiedam overvallen door twee mannen. Zij kwamen om ongeveer 20.45 uur de winkel binnen en bedreigden het personeel met een wapen. Zij gingen er daarna met een geldbedrag vandoor op een rode scooter. Er raakte gelukkig niemand gewond.


Kort na de vlucht kregen de overvallers op de rotonde van het Lorenzplein een aanrijding met een andere scooter. Eén van de overvallers vluchtte verder op zijn scooter (waar schade aan zat) in de richting van Rotterdam. De andere overvaller ging er te voet vandoor in de richting van de Celsiusstraat.

 

De politie stelt een nader onderzoek in en heeft inmiddels al getuigen gehoord. Het is echter heel belangrijk een goed beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd, zowel bij de overval als bij de aanrijding die daarop volgde.

 

Bent u getuige geweest, of heeft u andere informatie die de politie kan helpen dit misdrijf op te lossen, belt u dan met 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem, op 0800-7000.