Logo 112Schiedam

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) ma 04 april 2022, 17:07

Grote belangstelling voor ‘Containertraining’ in de haven van Rotterdam

ROTTERDAM – Er is grote belangstelling voor een training om het personeel in de haven weerbaar te maken tegen drugsronselaars. Inmiddels is er een wachtlijst van havenbedrijven die hun medewerkers willen trainen.
Meer dan 1.700 mensen zijn ondertussen geschoold en er worden er tot half juni nog eens 2.800 getraind. Daarmee staat de teller op 4.000 havenmedewerkers, zoals afgesproken in het programma Integere Haven.

Ronselen via sociale media
Criminelen gebruiken de Rotterdamse haven steeds vaker om drugs het land binnen te smokkelen. Burgemeester Aboutaleb gaf vorig jaar het startsein voor de zogeheten containertraining. In een speciaal ingerichte zeecontainer worden medewerkers bewustgemaakt van de methoden die criminelen gebruiken om mensen te ronselen. Met onder andere een VR-bril op krijgen zij allerlei praktijkvoorbeelden te zien van hoe criminelen hen kunnen benaderen. Die willen vaak via pasjes van havenmedewerkers op het terrein komen. ‘Dat ronselen doen ze via sociale media, maar ook door mensen te benaderen die in bedrijfskleding naar hun werk gaan’, weet Ger Scheringa, teamleider Douane Rotterdam Haven. ‘Ook de sportclub en het café zijn plekken waar havenmedewerkers worden benaderd. Omdat ze weten dat je in die haven werkt waar zij hun ‘witgoed’ uit willen halen.’

Zeg direct ‘nee’
Een van de tips: loop als werknemer in de haven niet in werkkleding buiten het haventerrein. ‘Kleed je op je werk om. En als je ooit wordt benaderd is het belangrijk om direct nee te zeggen: daar wil ik niks mee te maken hebben’, zegt Scheringa. Hij is blij met de belangstelling bij havenbedrijven voor de training. ‘Hierdoor bereiken we dat het bewustzijn bij havenmedewerkers wordt vergroot. Uiteindelijk is het van belang dat we een integere haven zijn waar we allemaal veilig kunnen werken. En waar criminaliteit geen rol speelt.’

Bron: Gemeente Rotterdam

Video

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Schiedam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Schiedam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.